Skjortevask & Såpespon

Nå er konfirmasjonssesongen godt i gang, og skjortene har blitt tatt i bruk for mange de som ikke skal i/har vært i konfirmasjon i år begynner vel å tenke på den store nasjonaldagen og tilhørende antrekk inkludert linskjortene. Vi har nå fått inn flere leveranser av såpespon – en helt naturlig såpe som passer ypperlig til vask linskjorta. Men visste du at såpespon har mange bruksområder? Se bare her:

Vask av linskjorter / duker

Skjorten / duken legges i kaldt vann så raskt som mulig etter bruk, og kan med fordel ligge i bløt et par døgn. Dette gjør fibrene myke samtidig som smuss løsner. Løs opp 1 spiseskje såpespon i lunket vann, (må ikke overstige 60 C), og vask skånsomt. Såpesponen tilfører det naturlige fettet til fibrene, og minsker dermed risikoen for krølling. Skyll deretter godt og forsiktig i lunkent vann. Det må ikke benyttes tradisjonelle vaskemidler. Etter skylling, press forsiktig vannet ut for hånd uten å vri. Heng så opp plagget og la det lufttørke da dette bevarer fibrenes struktur. Plagget kan gjerne dusjes med litt med vann, uten strykemiddel, før stryking.

Rengjøring av tekstiler generelt

Såpespon kan brukes til håndvask av alle tekstiler, og er spesielt egnet til finvask av naturfiber som ull, lin og liknende materialer som ikke har behov for avfetting. Bruk rikelig med lunkent vann, (3040 C ) avhengig av hva tekstilet tåler. Som eksempel skal Ull ikke overstige 30 C. Lin tåler mer, men skal ikke overstige 60 C. Press forsiktig vannet gjennom tekstilet, og skyll deretter 2-3 ganger i rent vann som holder den samme temperaturen som såpevannet. Ikke gni da det vil kunne forårsake toving av ullen. Rull plagget inn i et håndkle, eller du kan sentrifugere på et skåneprogram i maskin dersom tekstilet tåler det. Strikket plagg legges ut i passform ut over et håndkle og la det lufttørke. Vær nøye med sortering av farget tøy, og vask farget og lyst tøy hver for seg for å unngå misfarging. Svært skittent tøy kan med fordel legges i bløt i ca. 15 minutter dersom fargen tåler det. Ull og silke bør dog aldri legges i bløt. Følg alltid produsentens vaskeanvisning!

Rengjøring av gulv og andre overflater

Brukes på uglasserte fliser, murstein, skifer, granitt, marmor, terrazzo, linoleum, ubehandlet- og lut behandlet tre. Vær oppmerksom på at langvarig bruk av såpevann kan gjøre linoleum og steingulv fete og glatte. Dette kan utbedres ved å vaske over med et fettløsende universalvaskemiddel.

Rengjøring av smykker

Skitne smykker kan vaskes med såpespon. Oppløs såpesponen i henhold til doseringsanvisningen. Bruk en myk børste, og skyld så i lunkent vann. Polèr så med en myk, lofri klut.

Flekkfjerning

Fukt plagget med lunkent vann. Legg såpespon direkte på flekken og gni forsiktig med en svamp eller myk børste. Arbeid alltid fra ytterkant av flekken inn mot midten. Skyll plagget lett i lunkent vann.

Bunadhjørnet har nå fått inn nye leveranser av Victoria Såpespon og leverer disse i 5 g porsjonsposer, 100 grams poser og disse flotte boksene med nostalgisk preg også 100 gram. På disse er framgangsmåte trykket på boksen:

NB!  Må ikke blandes med andre vaskemidler!